Hormonen uit balans door cosmetica?!

Hoeveel hormoonverstorende stoffen krijg jij binnen via je cosmetica?

Yes, je leest het goed: hormonen uit balans door cosmetica, het kan! Stichting Tegengif deed hier dit jaar onderzoek naar en kwam tot de nare conclusie dat helaas 60% van de onderzochte cosmetica hormoonverstorende stoffen bevat. Sommige producten bevatten er één, maar ergste geval zitten er soms wel 12 in één product. Natuurlijk wist ik dat het erg was, daarom ben ik al lange tijd geleden overgestapt op gezondere varianten. Maar bij het lezen van dit onderzoek, moest zelfs ik wel weer even slikken.

Hormonen uit balans door jouw beauty routine in de ochtend

Het is ochtend en jij begint jouw dag met je favoriete schoonheidsroutine. Je stapt onder de douche en wast je haar met je favoriete shampoo. Maar om het wat extra zacht te maken gebruikt je ook nog wat conditioner.

Je lichaam was je natuurlijk met je favoriete douchegel, die ene die zo heerlijk ruikt. Hup onder de douche vandaan, je droogt je zelf af en smeert je in met de fijne body lotion want brrrr, de winter… man wat een droge huid.

Niet alleen je benen voelen als perkament, ook je handen kunnen wel wat extra liefde gebruiken. Dus die lekker handcrème smeer je ook nog even op. Voor je gezicht heb je een dagcrème en je haar breng je nog even in model met je favoriete haarstylingsproduct.

Dit is misschien niet jouw ochtend routine, maar gemiddeld genomen zijn dit waarschijnlijk wel de producten die jij dagelijks of in elk geval wekelijks gebruikt. En kies jij voor een goed, gezond en natuurlijk product, no worries dan is er niks aan de hand.

Alleen stichting Tegengif deed dit jaar onderzoek en kwam tot de conclusie dat de 60% van onderzochte cosmetica één of meerdere hormoonverstorende stoffen bevat. Met een routine zoals ik hierboven beschrijf kom jij al snel 23x in aanraking met een hormoon verstorende stof.

Hier zijn toch regels voor?

Ik hoor het je denken, hier zijn toch regels voor op Europees niveau. Het nadeek van deze regels is voorschrijven hoe groot de concentratie van deze stof mag zijn per product. Heel veel anders kan je het in mijn ogen ook niet beschrijven. Het argement is dan ook vaak dat deze stoffen enkel in kleine hoeveelheden voorkomen in een product. MAAR, het probleem is alle producten bij elkaar. Deze bevatten stuk voor stuk weer die kleine ¨veilige¨ hoeveelheid. En als jouw routine vergelijkbaar is met die ik hier beschrijf, dan ga jij dus ruim over die veiligheidsgrens heen. Hierdoor halen ze jouw hormonen uit balans.

Daarnaast is er nog weinig onderzoek gedaan naar het cocktaileffect van hormoonverstorende stoffen. Dus antwoord op de vraag, wat doen al die verschillende hormoonverstorende stoffen in combinatie met elkaar met mijn lijf, dat is er nog niet.

Bekende gevolgen van hormoonverstorende stoffen zijn: overgewicht, borstkanker, schildklieraandoeningen, diabetes, onvruchtbaarheid, ontwikkelingsstoornissen en laag gewicht bij de geboorte. Helaas worden de gevolgen van hormoonverstorende stoffen pas in een later stadium zichtbaar.

Hoe kan ik deze hormoonverstorende stoffen vermijden?

Door alle moeilijke namen is het best wel een lastig om er achter te komen welke stoffen je als hormoonverstorend moet beschouwen of niet. Wat het ook niet makkelijk maakt is dat de lijst met hormoonverstorende stoffen in cosmetica inmiddels opgelopen is tot zo’n 800. Dus hier aan aantal tips hoe jij hormoonverstorende stoffen kan vermijden.

💚 Kies voor natuurlijke verzorgingsproducten
💚 Gebruikt de App CLEAN BEAUTY
💚 Gebruik de App Beat the Micro Bead
💚 Bevat een ingredient het woord PARABEN, laat het product staan.

Wil je meer weren over hormonen uit balans door cosmetica?

Dan is het zeker een aanrader om het volledige onderzoek van Stichting Tegengif te lezen (lees hier het onderzoek). Het onderzoek is in begrijpelijke taal geschreven, dus ook makkelijk te lezen. Daarnaast is Stichting Tegengif ook te gast geweest van Rader (bekijk hier de aflevering).

Bronnen

  • Tegengif (2020), onderzoeksrapport: niet zo mooi

Orthomoleculair therapeut Friesland

Rachella Hooijenga

Als orthomoleculair Therapeut in opleiding heb ik een passie voor groene cosmetica en gezondheid. Ik help jou met een gezonde en duurzame beautyroutine van binnen en van buiten.

Open chat
Heb je een vraag over hormoonverstorende stoffen in cosmetica? Stuur mij gerust een berichtje via Whatsapp!